SEXOLOG, skal – skal ikke?

Img_Plackeholder

Flaut og pinlig?

Lurer du på om du skal bestille time hos sexolog, men vet ikke helt om det blir riktig for deg? Kanskje er du usikker på, om det du lurer på, er greit å lure på? Kanskje du synes det er flaut og pinlig? Eller kanskje du synes det er for vanskelig og privat? Er du usikker på hva en sexolog gjør?

Alt dette er i såfall noe som er ganske vanlig å lure på. Når jeg møter folk og de lurer på hva jeg jobber med, så er det ofte at jeg opplever at folk blir litt fnisete, noen rødmer og vet ikke helt hva de skal si, mange tror at jeg må være over snittet opptatt av sex, andre igjen synes det bare er ekkelt og perverst. 

Hvorfor er sex så viktig da?

Og jo, selvsagt er jeg er interessert i sex og seksualitet – som profesjonell aktør er jeg opptatt av betydningen seksualitet og seksuell helse har for folks helse og trivsel. Og med en Master i sexologi, og som sykepleier og jordmor, kan jeg mye om hvordan seksualiteten vår kan påvirkes av ulike faktorer gjennom livet.

Kroniske sykdommer og seksualitet

Det å leve med en kronisk sykdom medføre utfordringer med samliv og seksualitet. Det kan være sårt og vanskelig å oppleve at sykdommen også påvirker seksualiteten. Mange oppgir at de ikke får noen informasjon og kunnskap om de endringer som sykdom og behandling kan medføre for seksualiteten. Endel som opplever problemer med sexlivet sitt som følge av sykdom, tenderer til å ikke «mestre sykdommen» sin så godt. Noen oppfatter at problemene skyldes en medisin de har fått for sykdommen sin og mister dermed motivasjonen til å ta medisinen som er viktig for god sykdomsbehandling, noe som igjen påvirker helsen og sykdomstilstanden i negativ grad. Smerter og fatigue ofte tilstede ved kroniske sykdommer og er to faktorer som kan påvirke både lyst og evne til å ha sex. 

Graviditet, fødsel og barsel

Også livsfaser som for eksempel graviditet, kan påvirke seksualiteten vår. Kroppen gjennomgår store endringer, både fysisk, psykisk og ikke minst hormonelt og mange synes disse endringene kan være vanskelig både å forstå og føle seg trygge i. Mange par kan også oppleve at det blir mere utfordrende å ivareta kjæresteforholdet etter fødsel. Her kan man nevne smerter i underlivet etter fødsel, amming, nattevåk og så videre og så videre. Og etterhvert kan parforholdet merke at det ikke går helt på skinner og man kan bli både stresset og amper, og etterhvert kommer det store spørsmålet: når skal vi ha sex igjen? Noen som kjenner seg igjen?

Overgangsalder

En annen naturlig overgang i livet som kan by på utfordringer i seksuallivet er overgangsalderen. Nok en gang gjennomgår kroppen store endringer, både fysisk, psykisk og sosialt. Med hormonnivåer som endrer seg byr denne tiden på symptomer og tegn som hetetokter, blødningsforstyrrelser, søvnproblemer, muskel- og leddsmerter, mindre energi, vektøkning, tørre slimhinner og mindre sexlyst, emosjonelle bekymringer og nedstemthet er noen eksempler som ikke akkurat er en booster for sexlivet i denne fasen. Og kunnskap om dette og hvordan dette kan påvirke seksualiteten er fortsatt lite kjent. Men kvinner i dag som nærmer seg og er i denne fasen av livet har andre krav til seg seg og det livet de ønsker å leve og derfor er det lurt å søke råd og hjelp til hvordan kroppen virker i denne fasen av livet og hvorfor det kan påvirke «HELE DEG» og sørge for at sex og nytelse  kan bidra til god selvfølelse, overskudd, harmoni og god livskvalitet.

«Sex er sunt – året rundt!»

Sex kan man jo si er selve «akten» men seksualiteten vår er mye mye mer. Det er en totalopplevelse som rommer fysiske, psykiske og sosiale aspekter og er nært knyttet til vår identitet. Og det involverer både følelser, tanker, lyst, erotikk, forplanting, intimitet, nærhet, orgasme, kjærlighet, drømmer, varme, sensualitet og slik kunne jeg ha fortsatt i det uendelige. Seksualiteten påvirker altså våre tanker, følelser og handlinger, og vårt samspill med andre mennesker. Og det er jo jammen ikke rart at vi gjennom livet kan oppleve at seksualiteten vår påvirkes av både indre og ytre faktorer – og noen ganger kan vi ha bruk for litt hjelp til å løse opp i floker som kan oppstå, eller når vi opplever at kroppen eller hodet ikke spiller på lag. Det er da det er fint å snakke med en sexolog. Et sunt og godt seksualliv er viktig for god helse – og at god helse også er viktig for å kunne ha et sunt og godt seksualliv. Så, det er ikke noen tvil om at det er en god investering i eget liv, å ta godt vare på seksualiteten sin, fordi det har så mye å si for helse, trivsel og livskvalitet.