Vulvodyni – smerter i underlivet

Par som ligger i sengen med hodet på puten. Ser ut som de er sure på hverandre fordi de ligger med ansiktet hver sin vei. Illustrasjon

Vulvodyni er den latinske betegnelsen for smerte i området rundt kvinnens ytre kjønnsorganer. Vulva er kvinnens ytre kjønnsorgan fra ytre kjønnslepper til skjedeinngangen. Vulvaområdet er et veldig følsomt sted på kroppen og det kan være forskjellige årsaker til smertene. Vulvodyni kan komme i forbindelse med samleie, eller kan være der hele tiden. Tilstanden kan forekomme hos kvinner i alle aldre men er hyppigst hos yngre kvinner. Det er anslått at opptil 15% av kvinner får denne lidelsen en gang i løpet av livet. 

Det vanligste symptomet ved vulvodyni er smerter. Smertene oppstår hyppigst ved direkte berøring som ved samleie og ved bruk av tampong. Smertene kan også oppstå ved annen berøring som ved bruk av stramt tøy, eller ved sykling. Mer sjelden er smertene også tilstede uten direkte berøring av området. Smerten beskrives ofte som svie og brenning. Andre beskrivelser er at smertene oppleves som stikkende. Kløe kan også forekomme. Tilstanden omtales også som brennende vulva.

Årsaken til vulvodyni er ukjent og er bare delvis kartlagt. Ofte kan årsaken være sammensatt av mange ulike faktorer. Hos kvinner med tilstanden er det blitt påvist økt mengde overflatiske nerver i det smertefulle området, slik at området er mer sensitiv. Dette kan føre til at selv forsiktig berøring kan oppleves smertefullt.

Bekkenmuskulaturen er ofte svært stram hos kvinner med vulvodyni. Dette kalles vaginisme. Stram bekkenbunnsmuskulatur medfører ofte smerter ved samleie, samtidig som vulvodyni på sikt også kan medføre stram bekkenbunnsmuskulatur og vaginisme. Disse tilstandene henger ofte sammen. Smertefulle samleier kan være årsak til vulvodyni og smertefulle samleier kan også vedlikeholde eller forverre tilstanden. 

Stress og vonde opplevelser vil kunne gi økte muskelspenninger i kroppen. Dette vil medføre økt følsomhet for smerte som også vil kunne påvirke seksuell lyst. Man ser ofte at overbehandling mot soppinfeksjon i skjeden og antibiotikakurer for urinveisinfeksjoner disponerer for vulvodyni. Bruk av p-piller har i noen studier vist en økt risiko for smerter hos kvinner med vulvodyni, men dette er svært usikkert. Bruk av g-strengtruser, trange bukser og brasiliansk voksing mener man hos enkelte kan forverre tilstanden, men det er ikke påvist å være årsaken til smertene. Årsaken kan også være psykisk, for eksempel om man har vært utsatt for overgrep eller har andre ubehagelige minner knyttet til sex eller at man har hatt sex selv om man egentlig ikke ville. Kroppen husker godt, og påvirkes av minner, følelser og tanker. Det er viktig å lytte til kroppens signaler, som smerte eller krampetilstander, og avstå fra sex når man ikke har lyst.

Behandling av disse tilstandene krever ofte et tverrfaglig samarbeid. Behandlingen kan ta tid og være utfordrende for den det gjelder. Behandlingen kan involvere både medikamenter, behandling av fysioterapeut, stressmestring, psykologisk eller sexologisk behandling.

En gynekologisk undersøkelse bør gjøres aller først for å utelukke at smertene skyldes annen sykdom.

Behandlingen kan rette seg inn på å normalisere følsomheten rundt skjedeinngangen, og redusere muskelspenninger i bekkenmuskulaturen. Mange blir veldig redde når de opplever smerte og det er derfor viktig med trygghet og informasjon om at dette ikke er farlig.

I tillegg er det for mange viktig å bli bedre kjent med både bekkenbunnen og underlivet sitt igjen, fordi det er lett å fortrenge det smertefulle området når det likevel bare gir smerter.

For noen kvinner kan dårlig kontakt med egen seksualitet også være utgangspunktet for smertene, da lite nytelse ved samleie også kan medføre smerteopplevelse.

Samtidig vil vulvodyni også vanligvis kunne  påvirke egen seksuell lyst. På denne måten kommer man inn i en ond sirkel som man ofte trenger hjelp for å kunne bryte.

Hva kan @hverdagssexologen gjøre?

For enkelte kan smertene ha forårsaket vedvarende problemer i parforholdet og eget forhold til seksuell lyst. Derfor kan kvinnen, eventuelt også sammen med partner, gå til samtale hos sexolog.

Jeg kan hjelpe til med å finne ut mer om kvinnens forhold til sex, seksuell identitet og seksuell lyst. Kvinnen med eller uten partner kan også få råd om hvordan man kan bevare intimitet i perioder der hvor samleie ikke er mulig.

Det er viktig å vite at man kan ha sex på andre måter enn penetrerende samleier. For mange vil det være fint å forsøke andre måter å ha sex eller være intime hvor man kan fokusere på nytelse, uten at det skal gjøre vondt.

For andre kan en sexolog hjelpe til med å forberede en kvinne på å møte og tilnærme seg en ny partner, etter å ha hatt vulvodyni i lang tid.

Kjenner du deg igjen i noe av dette? Book time her, eller ta direkte kontakt med meg!

Kilder: 

www.vulva.no
www.helsenorge.no
https://www.rfsu.com/no/seksualopplysning/vondt-nar-jeg-har-sex/